tiistai 6. maaliskuuta 2012

Kohti aktiivisempaa tiedottamista

Sosiaali- ja terveysviraston johto teki mielestäni todella hyvän aloituksen avoimemman ja ennenkaikkea aktiivisemman tiedottamisen suuntaan, kun he järjesivät tiedotustilaisuuden lastensuojelun rakennemuutoksesta. Kun tiedossa oli, että esittelyyn tulee asia joka kiinnostaa laajasti ja herätää keskustelua, he rohkeasti ottivat haasteen vastaan ja järjestivät tiedotustilaisuuden, jossa he kertoivat asian taustat ja suunnitellut toimenpiteet. Näin kuntalaisillekin tarjotaan tiedoitusvälineiden kautta paremmat tiedot siitä mitä ollaan päättämässä. Normaalistihan riittävänä tiedottamisena pidetään sitä, että laitetaan listateksti nettiin ja siellä saa sitten käydä lukemassa sen, jos jaksaa. Toimittajilla ei ole mahdollisuutta esittää kysymyksiä ja syntyy helposti väärinkäsityksiä, kun byrokraattinen organisaationkieli ei välttämättä avaudu kaikille.

Tätä toimintamallia pitää mielestäni ottaa käyttöön laajemminkin isojen, merkittävien asioiden yhteydessä koko kaupungissa. Päättäjille isot asiat esitellään aina, usein ennen varsinaista päätöksentekoa jo ns. iltakoulussa, jolloin heillä on jo mahdollisuus käydä samassa yhteydessä asioista keskustelua. Eilenkin pävähoidon järjestämisselvityksen yhetydessä lähetettiin medialle tiedote. Askeleita oikeaan suuntaan!

Tiedottamista ei tietenkään pidä sekoittaa siihen, että ennakoitaisiin päätöksiä. Ehkä se kuitenkin vaikuttaa siihen mihin usein pyritään: päätöset pitää pystyä perustelemaan. Lisääntynyt vuorovaikutus kuntalaistenkaan kanssa ei liene huono asia.

Ei kommentteja: