perjantai 12. lokakuuta 2012

Perheet tietävät parhaiten!

Turussa, kuten muissakin suurissa kaupungeissa pienten lasten määrä on lähtenyt selkeään kasvuun ja syitä siihen on varmaan useita.  Turussa kasvun yhtenä syynä on varmasti meidän kohtalaisen hyvät palvelumme lapsiperheille.

Lasten määrän kasvu loi tarpeen tarkastella laajasti ja perusteellisesti päivähoidon tulevan kehittämisen suuntia ja mahdollisia lisäresurssien tarpeita. Turussa tehtiin keväällä laaja päivähoidon järjestämismalli, jossa linjataan kaupungin toimintaa pidemmällä ajanjaksolla, sekä vahvistettiin palvelusetelijärjestelmä pysyväksi.
Hyvin tehdyn selvityksen mallit, skenaariot ja ennusteet osoittavat millä tavoin pystymme taloudellisesti järkevimmin tuottamaan Turussa jatkossakin hyvät ja kattavat päivähoitopalvelut.

Päivähoidossa pitää olla perheitten kannalta riittävän paljon erilaisia vaihtoehtoja, että perheet voivat edelleen itse aidosti ratkaista sen, mikä päivähoitomuoto sopii parhaiten. Päiväkoteja pitää olla, sekä kaupungin omia, että yksityisiä. Pitää olla yksityisen hoidon tukea, pitää olla perhepäivähoitoa ja ennekaikkea pitää olla mahdollisuus valita!

Turku-lisä

Myös kotihoidon tuesta on keskusteltu paljon. Turku-lisää ei tällä hetkellä makseta kotihoitoon, vaan sitä maksetaan vain yksityisen hoidon tukeen liittyen. Itse olen sitä mieltä, että olisi mahdollista ja järkevääkin tuoda meille alle puolitoistavuotiaiden lasten kotihoidon Turku-lisä.

Mielestäni perheitten kannalta ongelma on usein se, että osa lapsista joutuu menemään päivähoitoon niin kovin pieninä, nuorimmillaan 9-10 kk ikäisinä. Se on hankalaa perheille ja päiväkodissa niin pieni lapsi vaatii käytännössä miltei yhden hoitajan työn. Olisi varmaan hoidon järjestäjänkin kannalta parempi, jos lapsi olisi hieman vanhempi hoitoon tullessaan. 1,5 -vuotias osaa jo kävellä ja hiukan ilmaistakin itseään. 

Jos Turku-lisästä päätettäisiin, sen edellytykseksi voisi asettaa, että perheen muut lapset eivät olisi kokopäivähoidossa. Turussa on ollut yksi iso päiväkoti kokonaan poissa käytöstä ja se on lisäännyt päivähoidon jonoja entisestään. Lisääntyneen kysynnän vuoksi on lisätty osapäivähoitoa, puistotätitoimintaa ja muutaman tunnin päivässä toimivia kerhoja. Nämä voisivat tulla myös Turku-lisää saavien perheiden isompien lapsien käyttöön.

Samalla kun korostetaan erilaisia vaihtoehtojen riittävyyttä ja perheitten valinnan vapautta, on kuitenkin muistettava järjestäjän vastuu. Kaupungin on myös pystyttävä rakentamaan sellainen järjestelmä, jolla kaikki luvatut vaihtoehdot voidaan toteuttaa.

Palveluseteli pysyväksi käytännöksi


Turku otti Suomen isoista kaupungeista ensimmäisenä palvelusetelin aika laajasti käyttöön vuoden 2010 alussa.  Käynnistysvaiheen hankaluuksien jälkeen ovat molemmat osapuolet järjestelmään varsin tyytyväisiä. Sen osoitti päivähoidon järjestämissuunnitelman osana tehty laaja tutkimus, jossa sekä palvelujen tuottajien että palvelusetelin käyttäjien mielipiteitä selvitettiin.


Palveluseteli saatiin vihdoin vakinaistettua ja vanhemmat voivat huokaista helpotuksesta. Nyt ei tarvitse enää pohtia miten päivähoito järjestetään ensi tai seuraavana vuonna. Kaupungin pitää pystyä osoittamaan ennakoitavuutta ja jatkuvuutta päätöksenteossa ja näin olemaan myös luotettavakumppani. Tämä on hyvä osoitus siitä. Myös keväällä käyttöön otettu investointituki on jo osoittautunut hyväksi tavaksi lisätä päivähoitopaikkoja nopeasti.

Ei kommentteja: