perjantai 12. lokakuuta 2012

Turusta Suomen viihtyisin ja vetovoimaisin kaupunkiseutu


Turun yritysten menestys on viime vuosina ollut samanlaista kuin maailmantaloudenkin. Osalla menee hyvin ja saamme kuulla positiivisia uutisia, kuten viimeksi Bayerilta, osalla menee huonommin. Meriteollisuuden voimakas rakennemuutos näkyy edelleen koko seudun työttömyysluvuissa, Nokia irtisanomiset vaikuttavat koko lounaiseen Suomeen. Suomi on joutumassa taantumaan ja se näkyy myös työttömyystilastoissa työttömyyden kasvuna viime keväästä alkaen. Erityisen huolestunut olen nuorisotyöttömyyden kasvusta. Aktiivista ja yhteistyöhakuista elinkeinopolitiikkaa on siksi syytä harjoittaa. Yksin maailmassa ei Turkukaan menesty.


Turun ja Turun seudun vahvuutena on edelleenkin monipuolisuus. Telakalla on töitä, vaikkakaan ei aivan entiseen malliin, lääketeollisuus ei kärsi taantumista samalla tavoin kuin muu vientiteollisuus, bioalalta on kuulunut varovaisen positiivisia uutisia ja logistiikka-alalla Turun satamasta ja lentokentän ympäristön Logi City-alueelta on kuultu kohtuullisen hyviä uutisia viime aikoihin saakka.

Myös matkailu ja luovat toimialat ovat kehittyneet viime vuosina erittäin hyvin. Turku on kehittynyt matkailukaupunkina erityisesti suurtapahtumien ja kongressien järjestäjänä. Kulttuuripääkaupunki vuosi näkyy ja tuntuu kiinnostuksena Turkua kohtaan edelleen. Luovaan talouteen on panostettu vahvasti ja siihen uskon itse. Logomon toiminta on kehittymässä pikkuhiljaa vahvaksi tapahtumatoimijaksi mutta pian myös yritysten kasvualustaksi.  Kaupunkiorganisaation on hyvä muistaa, että kaupungin rooli on mahdollistaa ja luoda toimintaedellytyksiä mutta yritysten on otettava koppi ja luotava itse kannattavaa, uutta ja innovatiivista liiketoimintaa.  Asenteet yrittäjyyttä kohtaan muuttuvat vauhdilla ja uusia, yrittäjyyteen kannustavia verkostoja syntyy, kuten Boost Turku, joka kannustaa opiskelijoita yrittäjyyteen. Sellaista aktiivisuutta Turussa tarvitaan enemmän.

Luovien alojen kehitys on kansainvälisesti ollut nopeampaa kuin talouskehitys keskimäärin. Vapaa-ajan ja matkailun kasvu sekä kulttuurin ja perinteisemmän liiketoiminnan yhteistyö rakentavat pohjaa luoville toimialoille. Niillä on myös suuri merkitys Turun ja Turun seudun kasvamisessa kiinnostavaksi asuinpaikaksi ja matkakohteeksi.


Elinkeinopolitiikan toimijoiden yhteistyö on erittäin tärkeää kun rakennetaan menestystä kansainvälisen talouden heilahteluissa. Eri toimialoista vastaavia organisaatioita on kannustettava yhteistyöhön. Niiden pitää antaa toimia yhdessä niin, että kehittävää synergiaa syntyy. Samalla on myös selkeästi sovittava työnjaosta ja vastuista. Esimerkiksi elinkeinopoliittisten toimijoiden työnjakoa on selkeytettävä, jotta se on yrityksiinkin päin selkeää ja kaikki tietävät, kuka mistäkin osal-alueesta, on se sitten logistiikka, lääkealat tai matkailu, vastaa. Myös mahdollisimman konkreettinen ja suunnitelmallinen yhteistyö korkeakoulujen, oppilaitosten, yrittäjien ja elinkeinoelämän toimijoiden, kuten yrittäjäjärjestöjen ja kauppakamarien kanssa on kaikille osapuolille hyödyllistä. Tarvitaan uusia tapoja toimia ja uusia yhteistyön toimintamalleja. Yhteisillä resursseilla saadaan aikaan entistä enemmän ja se hyödyttää koko seutua. Kulttuuripääkaupunkivuoden perintönä sekä meriteollisuuden rakennemuutoksen osalta tällaisia on jo muodostunut ja niitä pitää osata nyt hyödyntää muuallakin.

Turku voi ja sen pitää olla Suomen vetovoimaisin kaupunki, joka houkuttelee uusia asukkaita ja uutta yritystoimintaa aktiivisesti Turkuun ja Turun seudulle. Turku tarvitsee lisää uusia työpaikkoja ja vastuullisia, kasvuhakuisia yrityksiä. Turun pitää oppia viestimään vahvuuksistaan ja aktiivisesti markkinoimaan Turkua niin yrityksille kuin asukkaillekin niin muualla Suomessa kuin koko Itämeren alueella.

Elinkeinopolitiikassa on tehty seudullista yhteistyötä jo kohta 15 vuotta. Yli 300 000 asukkaan Turun seutu on kansainvälisestikin uskottava ja monipuolinen kokonaisuus. Seudullisen elinkeinopoliittisen yhteistyön merkitys on ollut myös Turulle suuri. Yhteistyökyvyn ja määrätietoisen tulevaisuuden rakentamisen merkitys korostuu, kun talousnäkymät synkkenevät. Yhteistyöhön on kannustettava ja siihen on myös sitouduttava. Muun kuin Turun kaupungin ja Turun seudun edun mukaiseen toimintaan ei ole varaa. Hyvällä yhteistyöllä meillä on hyvät mahdollisuudet olla Suomen dynaamisin
kaupunkiseutu heti pääkaupunkiseudun jälkeen ja tulevaisuuden menestyjäalue koko Euroopassa.

Ei kommentteja: